КУДИ ІНВЕСТУВАТИ МІЛЬЙОН. Частина XXV про хробаків і пророків

(Казка для дорослих. Продовження).

 

Квартира Льоні Голубка.

Філя і Льоня читають з комп’ютера останні новини на бізнесових Інтернет-сайтах. Раптом Філя замовкає на півслові і напружується.

Філя. Тссс! За нами слідкують! (виконує пас крилом і уважно вдивляється в монітор).

Несподівано прямо з монітора на клавіатуру вистрибує щось, схоже на черв’яка. Льоня нецензурно вигукує, Філя клює прибульця.

Черв’як. Не їжте, не їжте мене!

Філя. Ти хто?

Черв’як. Яблучна плодожерка у тілі черв’яка. Спершу мене зачарували, потім відправили на хакерські курси, потім примусили виконувати брудну роботу, розносячи по Інтернету віруси… Займаюсь інсайдом, краду інформацію, зламую персональні дані, пошту… Як останній комп’ютерний черв’як… (плаче)…

Льоня (до Філі). Схоже, твій товариш по нещастю…

Філя. Не доведено. Може, пробиває на жалість, а сам вже краде щось.

Черв’як. Я все розповім!

Льоня. Навіщо злим силам потрібна інформація, яку ти добуваєш?

Черв’як. Я спеціалізуюся на Інтернет-трейдерах. Мене засилають до більш успішних з них, а потім користуються їхніми ноу-хау по операціях з акціями. Сам не знаю, як потрапив до вас. Можливо, через відповідні сайти.

Льоня. Так, трейдерство мене цікавить. Говори.

Філя кидає Черв’яка на килимок для мишки. Той утирає сльози.

Черв’як. Одного дня мене викликав до себе Великий Магістр, а він у них за головного. Я отримав наказ — слідкувати за кількома успішними Інтернет-трейдерами. Отримавши спеціальні шпигунські програми, я зчитував все, що вони робили, з їхніх моніторів. Вся проблема в тому, що Інтернет-трейдери бувають  різні. Одні сидять біля комп’ютера цілий день. Вони постійно більше ніде не працюють. Підключаються до біржі вранці, коли вона починає працювати, і не відлипають від моніторів до моменту її закриття. Такі проводять весь час за терміналом, тому побачити їх у Мережі справа нескладна. Деяких з них я називаю профі і в душі дуже поважаю. Із загальної маси, що приходить до Інтернет-трейдингу, завзятих лише відсотків п’ять…але ці п’ять дорогого варті! Саме через них відьмаки і збагачуються найбільше!

Філя. Так, для професійного Інтернет-трейдерства необхідні три складові: час, бажання і натхнення для того, щоб брати постійну участь у торгах.

Льоня. Не перебивай хробака.

Черв’як. Моя діяльність значно ускладнилася, коли я почав слідкувати за ще однією категорією Інтернет-трейдерів. Ці мали роботу по офісах,  представляли різні сфери, в тому числі й далекі від комерції. Здавалося, трейдинг для них —  хобі. Але ж ні! Вони були просто одержимі жагою заробити на біржі! Ховалися від начальників під час робочого дня, ходили з ноутбуками до туалету, відмовлялися від обідньої перерви… Було мені клопоту!

Льоня. А як вони приходять до Інтернет-трейдингу? Це складно?

Філя. Зовсім ні! За доступ до спеціального програмного забезпечення треба заплатити символічну плату та внести на свій рахунок від 5 тисяч гривень для отримання права брати участь у торгах.

Льоня. Виходить, будь-хто може стати таким трейдером?

Філя. Так. І працювати на свій страх і ризик. А можна піти й іншим шляхом – «віддатися» професіоналам з управління активами  інвестиційних фондів.

Льоня. У-у-у, скільки слів — занадто складно.

Філя. Це якраз простіше. Треба тільки зробити правильний вибір на користь того чи іншого інвестиційного фонду. Але це окрема тема, поговоримо пізніше. Давай хробака дослухаємо.

Черв’як. В шпагаті між трейдерами-профі я жив достатньо довго. Геть змучився – не спав, не їв… Аж раптом мене знову викликає Великий Магістр і дає (пошепки) ще одне таємне завдання. Ось тут я і збагнув всю велич його Злого Генію!

Льоня. Цікаво, пішли далі!

Черв’як. Я дізнався, що існує ще одна категорія трейдерів. Вони використовують багатомільйонні соціальні мережі. Там об’єднуються в спільноти, знаходять собі гуру – успішних трейдерів, на їхню думку,  і домовляються з ними про спільне інвестування. Наприклад, гуру, торгуючи на біржі, купує певний пакет акцій. Об’єднані соціальною мережею трейдери-послідовники, за допомогою спеціального програмного продукту, повторюють дії свого гуру у доступній їхній кишені пропорції. Таким чином, за відповідну плату вони повністю копіюють дії свого гуру, як діти — дорослих.

Філя. Гуру в прибутку – його послідовники в прибутку. Гуру пролетів – послідовники плачуть і шукають нового гуру… Якоюсь мірою такі гуру стають конкурентами компаній з управління інвестиційних фондів. Але в чому твоє таємне завдання?

Черв’як. Мені доручили створити…гуру-фантома!

Філя. Так це ти?!!! Ти займався цією шахрайською схемою?!! (Черв’як закривається лапками і тремтить).

Льоня. Нічого не розумію!

Філя. Великий Магістр доручив відфільтрувати найбільш вдалих трейдерів шляхом таємного слідування за їхніми успішними біржовими діями, створити фантомного гуру, розкрутити його і залучити якомога більше трейдерів до нього у фани. Трейдери, як криси за Нільсом, потягнуться за своїм гуру, повторюючи його інвестиційні рішення. Коли під управлінням фантома з’явиться критична маса коштів, гроші зникнуть на далеких офшорних островах. Завзяті послідовники хіба що руками розведуть і сповістять своїх колег по Інтернет-трейдингу, мовляв, гуру був не гуру, а шахрай… Я чув про цю схему та не здогадувався, що її прокручує таке нещастя!

Льоня. Жах! А правоохоронні органи навіщо?!

         Черв’як. На жаль (зітхає), я це завдання завалив… Не зміг я забезпечити Великому Магістру заданих масштабів афери – криза втрутилася: трейдери не так азартно включалися в біржові торги, те-се… Тепер переховуюся, плутаю сліди в Мережі, перейшов на нелегальне становище, не сплю, не їм (плаче). Сховайте мене…

         Льоня. Філя?

         Філя. А раптом його заслали до нас?

         Льоня. Припини (махає рукою). Слухай, Черв’як, а що б ти порадив потенційному трейдеру, в якого є мільйон?

         Черв’як. VIP-зону! Така риба в Інтернеті просто так не плаває. Зазвичай, мільйонери віддають свої кошти в довірче управління професійним учасникам фондового ринку, а ті створюють для них індивідуальні інвестиційні портфелі.

         Льоня. Як?

         Філя. Індивідуальний інвестиційний портфель – це, по суті, персональний  інвестиційний фонд. Штука ексклюзивна, але вимагає відповідної кваліфікації від інвестора та певного ресурсу часу для постійного коригування портфеля.

         Черв’як непомітно задкує на килимку, залізає на монітор і зникає в яскравому банері.

         Льоня. Дивись! Черв’як утік!

         Філя. Я тобі казав – це шпигун! Він випадково «засвітився» у своїй засідці, пробив нас на жалість, витягнув з тебе інформацію про те, що твій мільйон ще при тобі, а я переховуюсь на твоїй квартирі… Тепер радісно поповз до Великого Магістра, доповідати. Отримає медальку!

         Льоня. Але ж цікаво розповів про Інтернет-трейдерів-професіоналів, про Інтернет-трейдерів-підпільників, про Інтернет-трейдерів-послідовників гуру, про індивідуальні інвестиційні портфелі! Аж дух перехопило…

         Філя (набундючено). Правильно: на своїх же теренах пророків не буває. А  з’явиться якийсь хробак, ми його раз – і в рамочку під скло. Така ось вона – людська невдячність…    

 

          (Продовження в наступному пості)

Залишити коментар

Зауважте: Включена перевірка коментарів. Немає сенсу повторно відправляти коментар.


Fatal error: Call to undefined function dcaptcha_draw() in /home/kinto00/kinto.com/blog/wp-content/themes/default/comments.php on line 87