КУДИ ІНВЕСТУВАТИ МІЛЬЙОН. Частина XXIX про філософію розбитого корита.

Заміський будинок професорки Яги.

            Кава-брейк. Учасники семінару фланірують терасою під акомпанемент струнного квартету цвіркунів, що сидять на блюді в центрі столу, і обговорюють почуте. Льоня Голубко, перетворений відьмаками на гномика, звертає увагу на літню жінку з коритом у руках.

         Льоня (до жінки з коритом).  Я так розумію, ми колеги по нещастю?       

         Жінка з коритом (сумно зітхає). Схоже на те. Так поробили, що чим би в житті не займалася, а все закінчується оцим розбитим коритом…

         Професорка Яга (перериває всіх дзвіночком). Шановні слухачі, запрошую вас до своїх місць.

         Гості розсаджуються, стає тихо, гасне світло, включається проектор, на екрані з’являється ілюстративний матеріал.

         Професорка Яга. Отже, шановні, ви зацікавилися інвестиційними фондами й вирішили проінвестувати в них гроші. Що ви робите перш за все? Збираєте інформацію про компанії з управління активами та публічні фонди під їхнім управлінням. Де взяти інформацію? Google та Yandex задовольнять ваші запити. 

         Один із гостей. Пані професорко, цих фондів так багато… (гості починають гомоніти).

         Професорка Яга. Тихо! Тихо! Я вже наперед знаю, що ви почнете запитувати, за яким принципом обирати собі ті чи інші фонди. Майте трохи терпіння! Класифікацію фондів зараз детально висвітлить мій аспірант.

         Аспірант (доки професорка розкурює люльку, жвавенько заступає її місце). Подивіться на екран. Корпоративні фонди! Корпоративний фонд є…   Яга з люлькою виходить із кімнати, сідає на ослінчику біля вікна. За нею тихенько виходить Жінка з коритом.

         Жінка з коритом. Пані Яго, маю до вас питання. Прошу, усього кілька хвилин.

         Професорка Яга. Хоч я і не Золота Рибка, але слухаю…

         Жінка з коритом. Мій статус зараз дещо принижений…але я збираюсь реабілітуватися. Знаєте, як важко – то ти майже володарка морська, а то з майна — одне корито! Докладаю зусиль, досягаю висот, а залишаюсь, в результаті, ні з чим! Наприклад, міняю КУА – і той же фінал…

         Професорка Яга. Нічого дивного. Циклічний характер криз багатьох інвесторів регулярно відправляє на дно…

         Жінка з коритом. Вибираю, як за підручником, найбільш успішні фонди за останні роки, і знову падіння ринку, знову суттєві втрати. В моїх невдачах знову винний недолугий менеджмент управляючих компаній.

         Професорка Яга (розлючено). Та почуйте мене нарешті! Кризи мають циклічний характер! Є золоте правило інвестування — все в результаті вертається до своїх середніх показників. Найкращі КУА в довгостроковій перспективі таки здатні піднятися вище за індекси. А тому не поспішайте закривати свій рахунок після того, як доходність падає нижче за уявний еталон… Інакше на вас може чекати подвійна помилка: ви вже пережили біль падіння, а тут ще й збираєтеся взагалі піти геть, позбавивши себе радісного тремтіння від неминучого відновлення позицій… Навіщо тягнути за собою своє роздовбане корито все життя? 

         Філя. Вибачте, випадково підслухав… Я б додав: якщо ваша КУА в минулому демонструвала яскраві результати, а потім стикнулася з труднощами… просто почекайте! Я давно живу і знаю, що практично в усіх видатних інвесторів були періоди спадів на тлі непересічних підйомів. І ті з клієнтів, які закривали свої рахунки в періоди таких спадів, на жаль, були наочними прикладами вартісних помилок. Інвестування – жорстка справа (летить з кімнати).

Жінка з коритом (неуважно слухає). Так-то воно так, але раптом всі мої невдачі трапляються через тих недолугих розпорядників моїми капіталами?  Чому я мушу для ефективного інвестування користуватися їхніми послугами? Це при тому, що сама маю дві вищі освіти, стажувалася в міжнародних університетах…

         Професорка Яга. Вища освіта не завжди дає вище розуміння… Ви відчуваєте в собі сили самотужки опрацьовувати щодня близько двадцяти п’яти солідних джерел інформації?…

         Жінка з коритом. Ну…

         Професорка Яга. Основні можу перерахувати. «Контракти», «Інвестгазета», «Бізнес», Дело.ua, Економические Известия, Finance.ua, Invesfunds.ua… це вітчизняні… але українські тренди неможливо аналізувати у відриві від світових тенденцій… тому додайте сюди колонки провідних аналітиків Financial Times, Wall Street Journal, The Economist І не забудьте обов’язково передплатити Bloomberg!…

         Жінка з коритом. Я вже трохи підзабула англійську…

         Професорка Яга (наче не чує). У вас це займе не так і багато – лише якихось годин п’ятнадцять на день…

         Жінка з коритом. П’ятнадцять годин???

         Професорка Яга. Не засмучуйтесь. П’ятнадцять годин почитаєте, пара годин на аналітичну діяльність, потім з годинку телефонні розмови, адже люди з реального бізнесу – це найкращі джерела інформації. А! Зовсім забула! Слід перечитувати електронну пошту. І відповідати на листи. Якщо не відповідати, незабаром вам перестануть писати. З листів подекуди багато чого цікавого можна виудити!!!

         Жінка з коритом. Та я ледь позбулася нав’язливої ідеї відповідати на всі листи – рік до психоаналітика ходила…

         Професорка Яга. Ні-ні! Ні в якому разі!!! Комунікація робить гроші!

         Жінка з коритом. Так що мені весь інтернетно-газетно-журнальний мотлох читати від палітурки до палітурки?

         Професорка Яга. Я б радила перечитувати лише тих економістів, які пишуть про майбутнє, прогнозистів. Ті, які лише посилаються на події минулого та будують екстраполяції на найближчі періоди, — таких багато. І Financial Times,  і Wall Street Journal подібним грішать. Треба ретельно вибирати фоліанти…

         Жінка з коритом. О Боже! А де ж час взяти на старого, дітей, відпочинок?

         Професорка Яга. А хто вам сказав, що інвестиційна діяльність не потребує витрат? Або витрачаєтеся на компанію з управління активами зі штатом фахівців-аналітиків-професіоналів, або приносите в жертву свій час… своє життя заради добробуту та процвітання (хитро посміхається в люльку).

         Яга виходить, залишаючи Жінку біля корита на самоті у роздумах.

        

                           (Продовження в наступному пості)

 

18 комментариев

  1. Collapse пишет:

    Київ. Стоять двоє. Підходить до них перехожий і запитує:
    — Как пройти на Хрещатик?
    Йому у відповідь:
    — ???
    Повторює питання англійською.
    — ???
    Німецькою.
    — ???
    Французькою.
    — ???
    Не одержавши відповіді перехожий йде далі.
    Один чоловік іншому говорить:
    — Подивися, Петро, яка розумна людина! Скільки мов знає!
    — І це йому допомогло?

    — — — — — — — — — — — — — — — —

    Не треба лякати людей інвестиційним шумом (http://investor.ua/school/division-86.html)

  2. Ганна пишет:

    Цікаво. У цій частині казка починає перетворюватись на такий собі підручник з інвестування.
    Коли я починала читати цю історію, у мене склалось враження, що не варто довіряти свої кошти для інвестування чужим людям. Зраз розумію, як важко це зробити самотужки, покладаючи цсі зусилля на власні плечі.
    Головне, що потрібно інвестору в сучасних економічних умовах – терпіння, багато терпіння і ті самі фонди, які гарантуватимуть надійність вкладів не лише на словах, а й на ділі.
    Невдача може трапитись з ким завгодно, головне не опускати руки- інвестування вимагає часу та «розумового штурму».

  3. Ганна пишет:

    Автор пише: «Інвестування – жорстка справа».
    Так воно, напевно, і є. На прикладі баби з розбитим коритом видно, що інвестування — то не її справа. І не тому, що це справа якась особлива, для певного кола людей (як бачимо, у баби з коритом і освіта хороша, і досвіду життєвого вистачає), а тому що вона шукає простого, швидкого і доступного заробітку. А інвестування — це справа, що вимагає терпіння, досвіду, який прийде з часом.
    Судячи з фрази «Та почуйте мене нарешті! Кризи мають циклічний характер! Є золоте правило інвестування – все в результаті вертається до своїх середніх показників» , інвестування швидких і великих грошей не принесе.

  4. Артем пишет:

    Я так понял, главный месседж этой очередной порции прозы: -«збираєтеся взагалі піти геть, позбавивши себе радісного тремтіння від неминучого відновлення позицій…»?
    — «не поспішайте закривати свій рахунок після того, як доходність падає нижче за уявний еталон»
    Смотрите статистиску: синергия-3, синергия-4, сиенгия-5. Доходность? Тут расходность полная. Это цена тем аналитикам, экспертам, которые, как оказалось дальше своего носа ничего просчитать и предугадать не могут. Результаты управления убеждают гораздо сильнее чем сказачки про белого бычка, хоть их 20-томник напиши.

  5. Collapse пишет:

    Напрасно не верите аналитикам, Артём! А ведь они в конце 2007-го предрекали, что рынок в 2008-ом вырастет на 40%, и кстати все вышеуказанные издания (а также: «Личный счёт», «Деньги.ua» и другие инвестиционные шумы) наперегонки перепечатывали этот прогноз.
    Но они ведь не виноваты, что инвесторы своими деньгами проголосовали за другой вариант развития событий! А вообще всё должно было быть хорошо! И если бы мы ВСЕ им верили, то так бы оно и было!

  6. Александра пишет:

    Хочу поблагодарить автора за статью. Я практически с этим никогда не встречалась, и подобная информация ранее мне ни о чем не говорила. Но Ваша сказка толково обьясняет с чем приходится стыкаться, и как двигаться, коли такие обстоятельства в твоей жизни появились. Я журналист, и пускай мое направление имеет абсолютно другой характер (я работаю с литературой классической и современной), эта информация значительно расширяет мои знания, что , согласитесь, в моей профессиональной деятельности имеет большое значение. В любом случае, думаю, даже мне не помешает взять в руки Finance.ua или тот же «Бізнес», кто знает, вдруг именно с этим мне предстоит столкнуться завтра. Спасибо, за ценную информацию.

  7. Артем пишет:

    Для Collapse.
    :)насмешили. Это как: метеорологи предсказали хорошую погоду, но вот несознательные ветры с запада проголосовали за бурю и шторм. Аналитикам-то можно верить, но вот куча у нас «аналитиков» весь талант которых заключается в важном надувании щек и покупке для рейтинга всяких побрякушек, типа «людына року» (накинуть еще пару тысяч то и на «людыну пятилетки» можно рассчитывать :)) А как до дела — пшик. «Но они ведь не виноваты, что инвесторы своими деньгами проголосовали за другой вариант». ВИНОВАТЫ!!! Просчитать это «голосование» — их прямая работа и обязанность была! А еще представьте, если человек управляет своими деньгами и коллективными одновременно, есть возможность в трудную минуту слить свои плохие активы в общий котел? Может они все и просчитали, конечно, для себя. Но как ни крути — а «верить» как-то не верится.У профессионализма, на мой взгляд, один критерий — результат. Они что, три года подряд (Синергия-3,4,5)- не могли «санализировать» что будет ..опа?То цена таким «аналитикам»-подзатыльник в базарный день.Я больше скажу, вижу что этой осенью будет очередная ..опа.»Аналитики» хоть муркнули поводу?Нет, потом скажут:зима, как свегда пришла неожиданно.

  8. Настя пишет:

    Цікава стаття! Пан Сергій слушно зауважив: інвестиційна діяльність потребує витрат. Або ти витрачаєш гроші на компанію, яка усе робить за тебе, або транжириш свій час. І то лишається під питанням,які витрати нестимуть якісніший характер.Головне у цій справі — мудро зважувати ситуацію і не поспішати у період спадів закривати свій рахунок після того, як доходність падає нижче за уявний еталон. Радила б прислухатися до слів автора та слідувати золотому правилу інвестування, яке говорить: все в результаті вертається до своїх середніх показників.

  9. Славка пишет:

    «Циклічний характер криз багатьох інвесторів регулярно відправляє на дно…» — і до цього потрібно бути готовим. Позаяк якщо ти на ринку, маєш бути відвертим із собою щодо ризиків. Маєш йти на ці ризики. Тут часто, як в казино, кінцевий результат — ймовірність. Усіх факторів, що впливають на розвиток подій, й не врахуєш. Треба бути азартним… і щоб довше протриматись — мати гарну інтуїцію.

    Якось прочитала в одному з випусків Forbes, що британський економіст Діпак Лал в одній зі своїх книг наводить таку цифру: тільки 0,67% людей мають ген, який забезпечує підвищену терпимість до ризиків.

    Можливо, бабця з коритом зайнялась не своєю справою й інвестування — не її сродна праця.

  10. Артем пишет:

    «все в результаті вертається до своїх середніх показників» — так кто ж его знает — где этот средний уровень?
    Многие понимают это как намек, что средний показатель — это показатель «до кризиса». Типа: «терпение, и ваша щетина превратится в золото». А если средние показатели для Украины, судя по динамике развития ситуации — будут показатели Эквадора, или Гвинеи-Бисау? А те, что мы помним до кризиса — это только промежуточный показатель на этапе падения экономики с уровня 90-х до уровней Банановой республики где-то в 2020?
    Вот и следуйте, согласно «золотому правилу інвестування, яке говорить: все в результаті вертається до своїх середніх показників» и ваша щетина — таки превратится в золото 🙂

  11. Катерина Петриковець пишет:

    «Та почуйте мене нарешті! Кризи мають циклічний характер! Є золоте правило інвестування — все в результаті вертається до своїх середніх показників…» — це надзвичайно важлива інформація для тих, хто полюбляє панікувати. Бізнес та вкладення грошей не виносить паніки, тому нетерплячі швидко виходять із такого роду заняття. Казка-розповідь-посібник розповідає, що неможливо поєднати непоєднуване: сім’ю та успішну кар’єру. Неможливо загрести усі гроші одними руками. Точніше, можливо, але окрім грошей у цією людини більше нічого не залишиться. Адже автор наголошує на тому, що тільки на моніторинг преси треба витратити порядку 15 годин на день. А, якщо читаєш повільно? Тоді цілу доби треба буде тільки те й робити, що читати інтернет, відповідати на листи електронної пошти та говорити по телефону. Так, грошей буде ціла купа. Та, хіба це життя? У вас навіть часу не буде, щоб ті гроші витратити. Адже треба працювати, працювати і ще раз працювати!

  12. Богдана Донець пишет:

    Інвестувати потрібно не лише гроші, адже окрім них є ще сили, терпимість, нерви, які вже ніколи не повернеш. Немає змісту в хаотичному русі задля матеріального, яке завжди можна здобути. До мети треба йти поступово та впевнено. Рубати з плеча не варто, бо так лише можна все зіпсувати. «У вас це займе не так і багато – лише якихось годин п’ятнадцять на день…» — як не сумно, але, щоб досягти своєї мети (особливо це стосується грошей), то обов`язково варто знати все про справу, на якій ти хочеш заробляти, і звісно ж це займає не п`ять хвилин на день. Кожен має сам для себе вирішити, що стоїть на першій щаблині — матеріальне чи моральне.

  13. Роман пишет:

    Великі гроші дорого коштують. Кожен вирішує сам для себе чи варто наважуватись на складне протистояння з циклічними кризами, падінням акцій та безпосередньо з самим собою. Думаю, це велике мистецтво — дійти до першого успіху, кільнадцять раз спіткнувшись по дорозі, а ще більше — після всього цього вміти отримати задоволення від результату. Адже передусім варто пам’ятати, що у пошуках такого роду заробітку важливо не загубити самого себе, не забувати, що окрім цього в житті існує ще багато не менш важливих речей. Актуально, враховуючи, наскільки може виснажити людину щоденний моніторинг преси по 15 годин

  14. Дмитро пишет:

    Правда у тому, що купити та тримати може кожний інвестор і сам. Так колись він отримаєте прибуток, невеликий але прибуток, якщо не будете панікувати та продавати в період падінння цін на акції. Але кожен некваліфікований інвестор хоче кваліфікованої допомоги за яку він платить гроші КУА (доречі гроші немалі), а натомість отримуе казки та розповіді про циклічність ринкових криз і т.п.
    Навіщо тоді управляючі КУА котрі не можуть зберегти та примножити гроші підчас цих криз.
    Так наприклад ви отримали прибуток в період з 2009-2010, але і втратили його в період 2011. А гроші за роботу заплачено хоча ви залишилися у мінусі.
    З цього випливає інша казка про розумних управляючих КУА котрі отримують прибуток не зважаючи на всі кризові коливання та інвесторів у розбитого корита котрі платять при будь-яких розкладах. Тому я вважаю, що орінтуватися треба не на високі дохідності тих або інших КУА в період росту ринків, а на іх дохідність під час криз (яку вони чомусь нерідко не показують бо її у більшості і немає). Ось така виходить правдива КАЗКА!

  15. Флоріан пишет:

    Як би там не було, але ынвестуванню поки альтернативи не бачу. Просто можна інвестувати як Баффіт, а можна як більшість інвесторів )). Інакше гроші знецінюються. Банки ніде вам не перекриють реальну інфляцію.

  16. Аноним пишет:

    Что-то давно не писали про Колобка. А он все так же воюет с барсуками и другими животными. Например, в июле Колобку разбили машину. Барсуки заплатили гаишникам и суд признал Колобка виновным в совершенном ДТП, невзирая на то, что другой водитель пересек двойную осевую, выехал на встречную, ударил машину и до приезда ГАИ съехал с места ДТП. И , главное, барсуки не постеснялись донести до сведения Колобка, что подстроенная авария – их рук дело.
    На днях обнаружилось, что у Колобка полностью взломан ноутбук и знакомые получили непонятные ссылки на вирусы. Прослушка телефонов Колобка уже даже не удивляет. Барсуки, сидящие на хвосте постоянно И БЕЗ ПЕРЕРЫВА уже года два с половиной, сильно надоели. Но гораздо хуже, когда всякими подлыми ухищрениями они разрушают личные отношения и деловые связи.
    За что обычно бывает кто-то один благодарен кому-то другому? Ответ однозначен: за реальную помощь или содействие в решении проблемы. Если же проблема не решилась и есть острая потребность ее решить – путь один: искать другие альтернативы решения проблемы. Успешно или нет? – Это уже как повезет. И вот, когда 1 – сидит и думает, что он сделал доброе дело и, соответственно, ожидает благодарности, – 2- вообще не может понять, что и за что, происходит (к огромному сожалению, только время раскрывает все заплутанные хитрости барсуков), а 3 в это время – довольно ухмыляется, радуется тому, как ловко он всех перехитрил и обманул, и продолжает делать ПОСТОЯННО своё грязное дело разрушения чужой жизни, уверовав в свою безнаказанность. И это невзирая на данное кому-то обещание (судя по всему). Хотя может, он друга попросил заменить его, а сам сидит с “чистой совестью”. А еще Колобка предупредили, чтобы он молчал.
    Чем не продолжение сказки?

  17. Tigo пишет:

    Если есть хоть какая-то корреляция между движением индексов и портфеля, ценность такого управлящего глубоко отрицательная. У кинто мы именно это и наблюдаем. Звездеть — не мешки ворочать. Поэтому смотреть надо не на сказки на сайте а на реальный рост фонда. А его нет. Поэтому рекомендую голосовать деньгами, даже если это не очень приятно сейчас, но поможет убрать с рынка людей, занятных профанацией.

  18. Евгений пишет:

    Лучше бы не сказки писали, а деньги инвесторов пытались хотя бы вернуть. А то в жизни, как получаешь конверт по почте от КИНТО, с очередным собранием акционеров и читаешь повестку дня — настроение в 0 уходит. Когда я вкладывал деньги в КИНТО реально думал что они профессионалы — но вопрос, почему иные менее «раскрученные» фонды принесли прибыль а не страшные «-«!!!!

Залишити коментар

Зауважте: Включена перевірка коментарів. Немає сенсу повторно відправляти коментар.


Fatal error: Call to undefined function dcaptcha_draw() in /home/kinto00/kinto.com/blog/wp-content/themes/default/comments.php on line 87